Contract maken – Praktische tips #3: vergeet de praktijk niet!

Een overeenkomst die ook werkt in de praktijk

Een contract moet niet alleen inhoudelijk kloppen, maar moet ook praktijkbestendig zijn. Een check die helaas regelmatig overgeslagen wordt. Een contract is namelijk meer dan het onderhandelen en op papier zetten. De afspraken moeten ook in de praktijk werken én blijven werken.

Daarom 4 tips die ervoor zorgen dat de overeenkomst aansluit op de praktijk.

1. What if? Scenario’s en beren op de weg

Juristen zijn erg goed in het spotten van (hypothetische) beren op de weg. Doe dat ook als je zelf een contract opstelt: bedenk wat er allemaal mis zou kunnen gaan en houd rekening met alle denkbare scenario’s.

Plan hiervoor een brainstormsessie met zowel je eigen team als met de andere contractspartij. Wat kan er misgaan en wat zou dan jullie gewenste oplossing zijn? Een goed contract geeft daar antwoord op. Niet alleen wie wat in welke situatie precies moet doen, maar denk ook aan boetes of response-time. Gaat het om scenario’s met verstrekkende gevolgen? Overweeg die in het contract zelf uit te werken.

2. Exitstrategie

Een goed contract maakt al afspraken over het einde van het contract. Misschien niet zo gezellig als de samenwerking net begint, maar wél verstandig.

  • Hoe lang duurt de samenwerking? Kan die verlengd worden en zo ja, voor hoe lang? Kan de samenwerking tussentijds opgezegd worden? En wat gebeurt er aan het einde van het contract: hoe ga je uit elkaar? Zijn er dan nog verplichtingen over en weer?
  • Wat als er tijdens de looptijd onenigheid ontstaat: kan het contract dan (geheel of gedeeltelijk?) tussentijds beëindigd worden? En wat zijn dan de gevolgen? Of sluit je dit bewust uit?

3. Pas op voor verschillen tussen papier en praktijk

Herkenbaar? Je sluit een contract, opent misschien zelfs een fles champagne om het te vieren en gaat vervolgens over tot de orde van de dag. En geleidelijk sluipen er verschillen in tussen de papieren afspraken en de praktijk. De samenwerking wijzigt, de processen veranderen of nieuwe collega’s pakken het net even anders aan.

Zolang beide partijen daar tevreden mee zijn, is er (nog) geen probleem. Maar wat als er op den duur discussie ontstaat? Het zorgt voor onzekerheid als de samenwerking in de praktijk anders verloopt dan in het contract staat. Wat heeft dan voorrang: de papieren regels of de praktijk?

Kortom: wijzigt de samenwerking? Wijzig het contract dan ook.

4. Zorg voor een periodieke check-up

In aansluiting op de vorige tip: houd periodiek het contract en de samenwerking tegen het licht. Matcht het contract nog steeds met de samenwerking? Of zijn er in de praktijk inmiddels wijzigingen ingeslopen? Ga dan in gesprek met elkaar en geef het contract een update.

Een contract is bedoeld voor als het misgaat. Zorg dus dat je er dan ook echt iets aan hebt (voorkomen is beter dan genezen).

Zelf een contract maken? Meer tips

Je kunt natuurlijk altijd Mistral Legal vragen om jouw overeenkomst op te stellen of te reviewen. Maar als je er zelf een wilt opstellen, delen we hier 9 praktische tips voor het maken van een contract. Wil je zeker weten dat het contract ook duidelijk is? Kijk dan hier.

Deel dit artikel: