Overnames

Onze werkwijze: plan, planning, prijsindicatie

Jouw Overname -Onderdeel van Mistral Legal Expertise
Jouw Overname -Onderdeel van Mistral Legal

Onze werkwijze bij een overname

Overnames zijn er in alle soorten en maten. Staat jij op het punt om een onderneming te kopen of juist om het eigen bedrijf te verkopen? Is er sprake van een activa-passivatransactie of van de koop/verkoop van aandelen? Ook de omvang en complexiteit van transacties kan nogal verschillen. Kortom, iedere overname is uniek en vraagt om een eigen aanpak.

Toch starten we bij Mistral Legal altijd op dezelfde manier. Namelijk met het opstellen van een Plan, een Planning en een Prijsindicatie. Dit is kenmerkend voor onze gestructureerde werkwijze. Zo weet jij altijd waar je aan toe bent en hoe het vervolg eruitziet.

Plan

“I love it when a plan comes together…” Een overname is een dynamisch proces en verrassingen zijn niet uit te sluiten. Een goed doordacht plan zorgt dan voor koersbehoud.

Nadat jij contact hebt opgenomen met Mistral Legal, volgt een vrijblijvende kennismaking. We houden de uitdaging tegen het licht, brengen de betrokken partijen in kaart, zetten de betrokken adviseurs op een rijtje en stemmen de onderlinge taakverdeling af. Ook inventariseren we de kansen en risico’s en omschrijven we het doel zo nauwkeurig mogelijk (denk daarbij ook aan de condities waaronder de beoogde transactie idealiter plaatsvindt).

Planning

“Time is of the essence…” Naast koper en verkoper, kun je bij een overname te maken krijgen met het management van het bedrijf in kwestie en andere partijen zoals accountants, fiscalisten, advocaten, de notaris, corporate finance specialisten, etc. Kortom, een leger aan adviseurs. Naast het soepel laten verlopen van het overnameproces (met een eigen rol voor al deze adviseurs), is het ook niet onbelangrijk dat de business ondertussen gewoon doordraait. The show must go on! Het hanteren van een strakke planning is dan een must.

Voordat het overnameproces start, maakt Mistral Legal een planning in de vorm van een blokkenschema. Daarin komt niet alleen de complete doorlooptijd van het overnameproces terug, maar ook alle betrokken adviseurs, de onderlinge rolverdeling en de verschillende stappen waaruit het proces bestaat. Zo weet iedereen altijd wat én wanneer er iets wordt verwacht.

Prijsindicatie

“It’s all about the money…” Een overname is niet alleen een investering in de vorm van tijd en energie, maar heeft zeker ook een aanzienlijk prijskaartje. Het is dan wel zo prettig om vooraf in ieder geval te weten waar je aan toe bent. Mistral Legal zorgt hiervoor door altijd op voorhand het scherpe uurtarief te communiceren en een inschatting te geven van de benodigde tijd. Wanneer door onvoorziene omstandigheden (buiten de eigen invloedssfeer) een overschrijding dreigt, zal Mistral Legal altijd vooraf aan de bel trekken en gezamenlijk zoeken naar een oplossing. Daarnaast is het mogelijk om te werken met vaste prijzen voor onderdelen van het overnameproces. Dit alles leidt tot prijszekerheid en geeft rust.

Klaar voor de start?

Af! Een plan, een planning en een prijsindicatie, moeilijker is het niet. Samen geeft het rust en stelt het jou in staat om je te concentreren op het doel: de beste deal.