Het financieren van een overname: mix & match

Een overname financieren

Plannen voor een bedrijfsovername? Zorg voor een goede voorbereiding en financiële planning. Want je moet niet alleen de aankoop van het bedrijf financieren, er is waarschijnlijk ook extra geld nodig om te investeren. Daarnaast maak je kosten voor adviseurs zoals een accountant, jurist en notaris.

Hieronder vind je verschillende mogelijkheden voor de financiering van een overname en tips voor jou als koper.

Mix & match in financiering

Aankloppen bij de bank? Door strengere regelgeving en/of een strengere risicohouding financieren banken een overname vaak niet volledig. Dus kom je uit op een mix van financiering. Een paar mogelijkheden naast een lening bij de bank:

Eigen vermogen

Een overname financieren zonder eigen geld wordt erg lastig, zeker als je met investeerders gaat werken. Zij willen namelijk zien dat je vertrouwen in jouw eigen ondernemerschap hebt. Eigen geld inbrengen (of borg staan) is een teken dat jij zelf ook risico durft te nemen als ondernemer, net als de investeerders doen door jou geld te lenen.

De verkoper als financier

De verkopende partij kan ook meedoen met de financiering, bijvoorbeeld in de vorm van een achtergestelde lening of earn-out regeling. Dat heeft 2 voordelen voor jou als koper:

1. Omdat de verkoper verbonden blijft aan de onderneming (en ook risico loopt), heb je allebei belang bij een goede overdracht en samenwerking.

2. Als de verkoper financieel betrokken blijft, is dat een goed teken van vertrouwen naar andere investeerders.

Let op: je gaat als koper dan dus een (langdurige) financiële relatie aan met de verkoper. Dat maakt jullie allebei ook kwetsbaar. Zorg voor duidelijke, schriftelijke afspraken en laat je goed adviseren.

Investeerders

Investeerders zijn er in alle soorten en maten, met verschillende financieringsvoorwaarden. Er zijn bijvoorbeeld platforms met individuele investeerders: particulieren en ondernemers die willen investeren in (andere) ondernemers.

Soms is het een geldlening, soms willen investeerders in ruil voor de financiering een aandelenbelang in het bedrijf. Kijk dus goed naar de voorwaarden en in hoeverre jij de zeggenschap deels wilt weggeven.

Crowdfunding

Crowdfunding is allang niet meer voor alleen goede doelen, maar kan ook onderdeel zijn van de financieringsmix. Voordeel: je trekt een breder publiek aan dat wil bijdragen aan jouw succes. Heb je een B2C (business-to-consumer)-concept? Dan kun je inspelen op die gevoelswaarde door een community te creëren: dáár wil je bij zijn als consument / klant.

Nadeel van deze vorm van financiering: je moet volledige openheid geven in de cijfers. Bij de start maar ook tijdens de looptijd, en óók als het slechter gaat. Die openheid moet je wel willen als ondernemer.

Tips voor kopers

Het financieren van een overname begint bij jou als koper. Daarom hieronder een paar tips!

> Zorg dat je inzicht hebt, in jezelf en in het financiële plaatje. Ken je sterke en zwakke punten: investeerders hebben meer vertrouwen in een ondernemer die weet waar hij voor staat.

> Focus op waar je goed in bent en roep expertise in voor de gebieden waar je niet in uitblinkt.

> Verzamel de juiste, kritische mensen om je heen die eerlijke feedback geven en met je meedenken. Zoals een accountant die proactief is en naar de toekomst kijkt. En een financieel adviseur en overnameadvocaat die zorgen voor jouw financiële en juridische basis.

> Een goede voorbereiding is essentieel en zorgt ervoor dat je jouw verhaal op orde hebt voordat je dit gaat delen met investeerders / financiers. Voer veel gesprekken met mensen met ervaring.

> Ondernemen is risico’s nemen, maar ga daar wel bewust mee om: schat ze goed in. Zorg dat je alle risico’s in beeld hebt zodat je onderbouwd kunt besluiten welke risico’s je acceptabel vindt om aan te gaan.

Deel dit artikel: