Overnames

De 4 onmisbare spelers in je team

Jouw Overname -Onderdeel van Mistral Legal Expertise
Jouw Overname -Onderdeel van Mistral Legal

Waarom moeilijk doen als het samen kan (Loesje)

Je hebt de knoop doorgehakt: jij gaat voor een overname. Het doel is in grote lijnen bekend, maar hoe ga je dat bereiken? Een overname is wat dat betreft echt teamwork. Dus zorg voor mensen om je heen die op dezelfde manier in de wedstrijd staan.

Niet alleen omdat deze adviseurs kennis en expertise meebrengen die je waarschijnlijk als ondernemer zelf niet hebt. Maar ook omdat jij – als verkoper of als koper met een bestaand bedrijf – een business te runnen hebt. De dagelijkse gang van zaken loopt gewoon door, overname of niet.

Heb je deze teamspelers zelf niet binnen handbereik? Geen probleem, Toine deelt graag zijn netwerk met je. Hij is overnameadvocaat sinds 2008 en heeft sindsdien samenwerkingspartners om zich heen verzameld die op dezelfde praktische manier werken. Zo krijg je een team waarmee je zorgeloos jouw overname realiseert.

1. De corporate finance adviseur/overnameadviseur

De corporate finance adviseur begint bij de basis: de waardebepaling van jouw bedrijf. Vervolgens zorgt hij voor een informatiememorandum. Hierin wordt het bedrijf gepresenteerd. Denk aan de historische cijfers, de commerciële strategie, de toekomstverwachting, de belangrijkste kostenontwikkelingen en de beschrijving van de markt.

Maar geen overname zonder koper, dus – in overleg met jou – start hij de zoektocht naar geïnteresseerden. Een goede adviseur kan snel inschatten voor welke kopers de onderneming interessant is. Het liefste ga je het verkoopproces in met zo’n 3 tot 10 partijen: dat zorgt voor een competitief element.

2. De accountant

Heb je al een accountant? Dan is het slim om hem op tijd bij de overnameplannen te betrekken: hij kent jouw bedrijf waarschijnlijk als geen ander. Hij kan alvast meedenken over de mogelijkheden om de winst te maximaliseren en het bedrijf verkoopklaar te maken.

Daarnaast is hij, als hij jou en jouw bedrijf goed kent, een waardevolle vertrouwenspersoon en sparringpartner. Bij een due diligence onderzoek levert de accountant de financiële stukken aan en kan hij reageren op de financiële vragen van de koper.

3. De jurist/advocaat

Als overnameadvocaat bij Mistral Legal zorgt Toine voor de strategie, de onderhandelingen en alle contracten bij jouw overname. Die contracten zijn essentieel voor een soepel overnameproces en voor het toekomstbestendig vastleggen van alle afspraken.

Waar nodig schakelt Toine aanvullende expertise in. Denk aan een fiscalist, arbeidsrechtjurist of expert op het gebied van intellectuele eigendom (zoals octrooien) of mededingingsrecht. Wil je weten wat Toine voor jouw overname kan betekenen? Neem contact op voor een gratis kennismaking.

4. De notaris

De laatste speler die aantreedt op het veld: de notaris. Als het gaat om de verkoop van aandelen, vindt de overdracht plaats via een notariële akte.

Gaat het om een activa-passivatransactie? Dan is tussenkomst van de notaris niet wettelijk verplicht. Alleen als er onroerend goed wordt overgedragen (zoals een bedrijfspand) is er een notariële akte nodig.