Overnames

3 noodzakelijke overeenkomsten

Jouw Overname -Onderdeel van Mistral Legal Expertise
Jouw Overname -Onderdeel van Mistral Legal

De overeenkomsten bij een overname

Een overname klinkt dynamisch, spannend en een tikkie onvoorspelbaar. En dat is het ook. Maar we moeten even eerlijk tegen je zijn: een overname bestaat voor zo’n 80% uit het maken van afspraken en – vooral – uit het goed vastleggen van deze afspraken.

Want in the end is een overname ‘gewoon’ een contract. Een contract tussen koper en verkoper over het (deels) overnemen van een bedrijf. En hoe saai die contracten en kleine lettertjes misschien ook lijken: ze zijn essentieel om ervoor te zorgen dat de gemaakte afspraken worden vastgelegd én worden nagekomen.

De volgende 3 overeenkomsten mogen bij een overname zeker niet ontbreken. Mistral Legal stelt ze graag voor je op. En dan niet in onduidelijk juridisch jargon, maar gewoon in begrijpelijke taal.

1. De geheimhoudingsovereenkomst – voor een open verkenning

De geheimhoudingsovereenkomst (of non-disclosure agreement, NDA) is de eerste overeenkomst in het overnameproces. Hierin maak je afspraken over het delen van vertrouwelijke informatie. De koper moet laten zien dat hij serieus is en de financiële middelen heeft, de verkoper moet inzage geven in het bedrijf.

Willen beide partijen hun ziel en zaligheid durven blootgeven, dan moet je daarover duidelijke afspraken maken, inclusief boeteclausule. Zo voorkom je dat een van hen met vertrouwelijke informatie aan de haal gaat.

Lees hier wat er in een geheimhoudingsovereenkomst moet staan.

2. De intentieovereenkomst – voor focus

Een intentieovereenkomst wordt ook wel een letter of intent (LOI) of term sheet genoemd. Hierin leggen koper en verkoper de intentie vast om te onderhandelen over een mogelijke overname. Het is dus niet bedoeld als definitieve koopovereenkomst.

Met deze overeenkomst zorgen partijen ervoor dat ze op één lijn zitten en dat de neuzen dezelfde kant op staan. Geen overbodige luxe, want een overnametraject kost tijd, geld en energie. Die investering wil je alleen maken als je allebei naar hetzelfde doel werkt.

Lees hier meer over de intentieovereenkomst en wat erin moet staan.

3. De koopovereenkomst – de kern van de overname

De ruggengraat van de deal: de koopovereenkomst. Hierin staat de overname tot in detail beschreven. Belangrijk voor het hier & nu, maar net zo belangrijk voor de toekomst. Denk aan garanties, vrijwaringen en afspraken over aansprakelijkheid.

De meeste ondernemers zijn zo opgelucht dat de overname (bijna) een feit is, dat ze deze overeenkomst het liefste zo snel mogelijk achter de rug hebben. Maar aangezien dit de kern van de overname is, houd de focus nog even vast. Of zorg voor een advocaat die dit voor je regelt!

Lees hier wat er in een koopovereenkomst moet staan.