De waardebepaling van een bedrijf: cijfers & succesfactoren

Waardebepaling van een bedrijf

Collegium Advisors is een onafhankelijke adviseur op het gebied van Corporate Finance en bedrijfswaardering, en samenwerkingspartner van Mistral Legal. Zij delen namelijk dezelfde aanpak: pragmatisch, oplossingsgericht en met oog voor het menselijke aspect van een overname. Joachim Schulz en Lars Brinkman van Collegium Advisors delen hun kennis op Jouwovername.com.

Bedrijfswaardering, taxatie: hoe je het ook noemt, je wilt weten wat jouw onderneming waard is voordat je ermee de markt op gaat. Strikt genomen gaat bedrijfswaardering over de waardering van de onderneming zelf (inclusief goodwill). Taxatie gaat over de onderliggende activa zoals onroerend goed en machines.

Daarnaast zijn er de succesfactoren die zorgen voor extra opbrengst. Daarover hieronder meer!

Methoden voor de bedrijfswaardering

Collegium hanteert 2 methoden voor de waardebepaling van een bedrijf.

1. Income approach: de waarde van het bedrijf wordt bepaald op basis van de toekomstige kasstromen.

2. Market approach: de waarde wordt bepaald door te kijken naar de daadwerkelijke verkoopprijs van soortelijke ondernemingen. Deze methode is vaak een check op de uitkomst van de income approach.

De bedrijfswaardering levert een range op waarbinnen de waarde zich beweegt. Oftewel: wat mag je als verkoper in ieder geval verwachten. Maar met een goede verkoopstrategie maak je jouw bedrijf zo aantrekkelijk mogelijk voor de juiste doelgroep, zodat de koper een prijs betaalt bovenóp de bedrijfswaarde.

Succesfactoren

De waarde wordt objectief vastgesteld; de uiteindelijke verkoopprijs is ‘wat de gek ervoor geeft’ om het maar oneerbiedig te zeggen. Een goede adviseur maakt duidelijk waarom een potentiële koper méér zou willen betalen voor het bedrijf dan de stand-alone waardering. Bij Collegium Advisors noemen ze dat de succesfactoren.

Die succesfactoren kunnen op zichzelf staan, bijvoorbeeld een al bestaand distributienetwerk of salesnetwerk. Maar ze kunnen ook bestaan uit synergievoordelen voor een bepaalde koper. Zoals de mogelijkheid voor cross-selling. Of het realiseren van innovatie: de eigen productie moderniseren door een jong bedrijf met specifieke technologieën aan te kopen.

Het is dus niet alleen een kwestie van cijfers, cashflows en balansen; het is net zo belangrijk om de juiste koper te vinden.

Tijdspad van een bedrijfswaardering

Het waarderen van een bedrijf duurt zo’n 2 weken. Maar het maakt onderdeel uit van een groter geheel: een verkoopstrategie. Denk aan een longlist van mogelijke kopers en ‘marketingmateriaal’ zoals een informatiememorandum. Reken voor al deze onderdelen samen op zo’n 4 tot 8 weken. Een noodzakelijke tijdsinvestering van Collegium in samenwerking met de verkopende partij voor het beste resultaat.

Hulptroepen

Voor de waardering kun je het beste een adviseur op het gebied van bedrijfswaardering inschakelen. Zo’n specialist zorgt voor een goed onderbouwde waardering, waarmee je elke contra-expertise van een mogelijke koper kunt weerleggen. Hij adviseert ook over de verkoopstrategie, benadrukt de succesfactoren van jouw onderneming én is ervaren in het competitieve verkoopproces. Zo vind je de juiste koper die er nog een schepje bovenop wil doen!

Maar als ondernemer/verkoper kun je zelf ook veel doen voor een goede bedrijfswaardering:

> Zorg voor een realistische, onderbouwde visie op de toekomst. Waar zie je de mogelijkheid voor groei van het bedrijf, wat zijn de kostenontwikkelingen en hoe ontwikkelt de markt zich? Want een koper koopt voor de toekomst, niet voor het verleden.

> Normaliseer de jaarrekening: zitten er eenmalige kosten in die niet meer terugkomen? Lopen zakelijke en privé-uitgaven door elkaar? Geef een zo realistisch mogelijk beeld van je bedrijf.

> Begin op tijd met het verkoopklaar maken van je bedrijf. Het is heel normaal om hier 1 tot 2 jaar naartoe te werken.

Verkoopstrategie & het vinden van de juiste koper

Een deskundige waardebepaling is één element voor een goede verkoopprijs en een succesvolle overname. Maar je hebt meer nodig. Lees met een goede verkoopstrategie, en hier over het vinden van de juiste koper.

Deel dit artikel: