Inspiratie | Podcast | Een bedrijfsovername met familie

Family buy-in: familie zoekt bedrijf

Ondernemen met je familie: hoe werkt dat in de praktijk? Alex Huijgen nam samen met zijn dochter en schoonzoon het bedrijf Mebu over. In deze aflevering van de BNR-podcast De Overname vertelt Alex hoe zij samenwerken:

  • Ze hebben bewust gekozen voor een gelijkwaardige eigendomsverhouding, ook al heeft Alex meer financiële draagkracht. Dat zorgt voor gewogen beslissingen.
  • Dit betekent ook dat niemand meer zeggenschap heeft dan de anderen. Hierdoor worden ze ‘gedwongen’ om eventuele meningsverschillen samen op te lossen.
  • Voor de rolverdeling in het bedrijf hebben ze alle drie gekozen voor een eigen focusgebied, zonder alleen op hun eigen eilandjes te blijven.

Verder hoor je in deze aflevering wat de voordelen zijn van het verschil in leeftijd als je met verschillende generaties onderneemt.

Grote vis in kleine vijver

Bij de keuze voor het bedrijf dat ze wilden overnemen, kozen Alex en zijn familie voor een interessante strategie: ze wilden een bedrijf in een voor hen alle drie onbekende sector. Daarnaast zochten ze bewust een nichebedrijf. In de aflevering vertelt Alex waarom en welke criteria ze hanteerden voor het over te nemen bedrijf.

Tenslotte hoor je wat de voordelen zijn om de oud-eigenaar nog even aan boord te houden als onderdeel van de overname. Natuurlijk voor het behoud van de klanten. Maar Alex vertelt ook hoe dit bijdroeg aan hun oordeelsvorming als nieuwe eigenaren en hoe dit zorgde voor een directe realitycheck.

Overweeg je ook om met familie een bedrijf over te nemen? Dan is deze podcastaflevering een aanrader om te luisteren!

Deel dit artikel: