Klant aan het woord | Cees van Ramselaar

Verkoop van het familiebedrijf

“Toine heeft mij bijgestaan bij de verkoop van het familiebedrijf, Toyota Van Ramselaar. En laat ik bij het eind van mijn verhaal beginnen: in het hele overnameproces heb ik me altijd ondersteund gevoeld door Toine, ik kon hem altijd bellen. Die ondersteuning en de juridische rust die mij dit gaf, dat was voor mij het allerbelangrijkste.

Als je zo lang een eigen bedrijf hebt, speelt zowel ratio als emotie mee. En ook al kunnen andere mensen die emotie niet wegnemen, je wilt wel het gevoel hebben dat ze er begrip voor hebben. Toine begreep mij, maar liet zich tegelijkertijd niet leiden door mijn emotie.

In mijn bedrijf wilde ik de klant altijd het gevoel geven dat ik niet voor de hoogste marge ging; ik wilde een tevreden klant. Dát gaf mij plezier in mijn werk. En dat gevoel gaf Toine mij. Dat merk je door de vragen die hij stelt en de manier waarop hij werkt: hij heeft plezier in wat hij doet. Had ik dat gevoel niet bij hem gehad, dan was ik niet met hem gaan samenwerken.

Goede nachtrust

Ik kwam bij Toine via mijn accountant, zij werkten al veel samen. Het was mijn eerste overname en het was prettig dat Toine alles onder controle had; hij is door zijn ervaring goed in procesbewaking. Ik had daardoor het gevoel dat ik alles aan hem kon overlaten. En dat hielp mij om goed te slapen!

Toine werkt heel praktisch en snapt de mkb-praktijk, hij begrijpt wat voor een ondernemer belangrijk is. Hij kent het ‘spelletje’ van de overname, kent beide kanten van de tafel en heeft financieel inzicht. En omdat hij het hele speelveld overziet, weet hij wat hij kan weggeven zonder dat je aan het einde van de rit tekort wordt gedaan.

Voor mij voelde Toine als rots in de branding. Hij blijft staan voor de opdracht die hij heeft, is standvastig maar niet star. En, ook prettig in zo’n intensief traject: hij kan het luchtig maken voor zijn klant en legt de juridische zaken uit in duidelijke taal.

Kennis van het ondernemerschap

Dankzij de ondersteuning van Toine kon ik me blijven concentreren op de dagelijkse gang van zaken binnen het bedrijf. Dit zorgde ervoor dat ik naar de medewerkers vertrouwen en controle kon uitstralen; belangrijk in zo’n spannende periode.

Ik wilde dat bij de overname de medewerkers gewaarborgd werden en het klantenbestand goed werd overgedragen. Gedurende het traject moet je dan beslissingen nemen en het was prettig dat Toine gevoel had voor de feitelijke praktijk binnen een onderneming. Hij keek mee naar de alternatieven en wat de gevolgen waren voor het bedrijf.

Tips

Mijn tips aan ondernemers die een bedrijf willen verkopen: onderschat het niet en laat je door professionals adviseren. Het gaat echt niet alleen om de opbrengst, er zitten ook veel juridische haken en ogen aan.

En mijn tweede tip: maak eerst vrijblijvend een afspraak met een overnameadvocaat, zodat je weet hoe een proces loopt, waar je rekening mee moet houden en of je vertrouwen hebt in deze persoon.”

Deel dit artikel: