Inspiratie | Podcast | Overname van een familiebedrijf

De familieverhoudingen bij een overname

De overname van een familiebedrijf kan het nodige losmaken in een familie, tot hoogoplopende ruzies aan toe… Maar dat hoeft natuurlijk niet. In deze aflevering van de BNR-podcast De Overname vertelt Patrick Schneider ontspannen over zijn overname van het familiebedrijf. Hij is eigenaar van de International Innovation Company, onder andere bekend van de Vacu Vin.

Patrick deelt zijn ervaringen op het gebied van het overnameproces, het bepalen van de prijs en de familieverhoudingen.

  • Waar bij een reguliere overname vaak een echte ‘knip’ is na de verkoop, blijft bij een familiebedrijf de verkoper vaak nog betrokken. Financieel en/of op de werkvloer. Hoe ga je daarmee om en welke afspraken moet je daarover maken?
  • Hoe bepaal je de overnamesom? Patrick vertelt dat ze binnen de familie altijd transparant zijn geweest over de prijs. ‘Je kunt in een familiebedrijf eigenlijk beter iets te veel betalen, want dan heb je nooit gezeur.’
  • Wat als er meerdere kinderen zijn die het bedrijf al dan niet willen overnemen? Patrick vertelt dat zijn broer ook betrokken was, maar dat op een gegeven moment duidelijk was dat je maar één kapitein op het schip kunt hebben.

Deze podcastaflevering is een aanrader om te luisteren als je op zoek bent naar een inspirerend voorbeeld van een familieovername.

Deel dit artikel: