Hoe stel je een Q&A op bij een overname?

Q&A bij een overname

Mijn naam is Daniëlle Pels van InterDaan en ik ben communicatieadviseur. Voor Jouwovername.com schrijf ik regelmatig over de communicatie rondom overnames.

Bij een overname heb je één zekerheid: er ontstaan enorm veel vragen bij alle stakeholders zoals werknemers, klanten en pers. Deze onzekerheid moet je zo snel mogelijk wegnemen door met iedereen in gesprek te gaan en beschikbare informatie – waar dat kan en mag – te delen. Ook als je op sommige vragen (nog) geen antwoord hebt; dat kun je gewoon eerlijk aangeven. Ik schreef al eerder een blog met 5 tips over de communicatie bij een overname. In deze blog werk ik de Q&A uit.

De gemakkelijkste manier om alle vragen in één keer te ondervangen, is een Q&A (ook wel FAQ genoemd) op te stellen. In goed Nederlands: een lijst met veelgestelde vragen. Plaats deze lijst op het intranet voor jouw medewerkers en maak een versie voor externen. Deze plaats je bijvoorbeeld onder het nieuwsbericht van de overname op jouw website én van het overgenomen bedrijf.

Zo heb je een centrale plek waar je informatie en vragen aan kunt toevoegen die in de loop van de tijd ontstaan. Dit is niet alleen heel verhelderend (en toegankelijk) voor iedereen, maar ook heel efficiënt omdat niet iedereen dezelfde vragen gaat stellen. Het wekt ook direct vertrouwen als je op deze transparante wijze jouw stakeholders bijpraat.

De teamleiders en managers, die in gesprek gaan met de medewerkers, zijn op die manier ook snel op de hoogte en er circuleert één versie van de waarheid. Welke vragen relevant zijn voor jouw bedrijf haal je gemakkelijk op door goed te luisteren naar jouw medewerkers en klanten. Als één persoon een bepaalde vraag stelt, lopen er ongetwijfeld meer mensen rond die een antwoord hierop zoeken.

Voorbeelden van vragen in het geval van een overname die je bij voorbaat al kunt beantwoorden zijn:

Voor medewerkers

– Wat betekent dit voor mijn pensioen?

– Krijg ik nu een nieuw contract?

– Wat betekent dit voor mijn arbeidsvoorwaarden?

– Gaan er banen verloren?

– Vallen er gedwongen ontslagen?

– Moet/mag ik nu in een andere plaats gaan werken?

– Blijven mijn opgebouwde arbeidsjaren wel staan?

– Blijft onze jaarlijkse traditie zoals ‘de gezamenlijke skivakantie’ wel bestaan?

– Wat vindt de OR van deze overname/fusie?

– Blijft de huidige directeur/eigenaar werkzaam voor het nieuwe bedrijf?

– Blijven we onder dezelfde CAO vallen?

Voor klanten

– Wat betekent dit voor de huidige dienstverlening?

– Wat betekent dit voor mijn contract?

– Heeft dit gevolgen voor de prijzen van de dienstverlening en/of producten?

– Kan ik mijn contract nu ontbinden?

– Houd ik mijn huidige contactpersoon?

– Wordt het product dat ik overneem wel doorontwikkeld / up-do-date gehouden?

Deel dit artikel: